Események betöltése
ÚKG

Kóka Ferenc emlékkiállítása

Időpont
Kezdés:
Befejezés:
Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 13.00-18.00

Ünnepi nyitvatartás: május 19-20. – ünnepnap – zárva

 

Helyszín
Újlipótvárosi Klub-Galéria

 

Kóka Ferenc emlékkiállítása

Megnyitó: 2024. június 24., hétfő 18.00

KÓKA PARAFRÁZISOK

 

Kóka Ferenc élete a XIII .kerülethez több ponton kötődik.

90 éve, 1934. december 18-án született Budapesten, a XIII. kerület Róbert Károly krt. 50-ben, egy mára már lebontott házban. A Gömb utcai Népiskolában kezdte tanulmányait.

1997-ben,63 éves korában, baleset következtében hunyt el. Emlékét és alkotásainak egy részét az 1998-ban alakult Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány ápolja, a XIII. Visegrádi u 6-ban, Kóka egykori lakásában. 1960-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol mestere Bernáth Aurél volt. Kóka Derkovits és Munkácsy díjas festő volt. Alkotásai múzeumokban, közintézményekben és magánszemélyek tulajdonában vannak.

A Főiskola elvégzése után minden rangos magyarországi és külföldi kiállításon szerepel munkáival.

A jelenlegi kiállítás hangsúlyos elemei a következők: Kóka kiváló rajztudását Viski Balás László képzőművészeti gimnáziumi tanára alapozta meg. Ennek érzékeltetésére szolgál az Élet és Irodalom újságban 1964-től megjelent rajzainak és illusztrációinak bemutatása,

Kóka alkotásai több művészt inspiráltak új alkotások elkészítésére. 2023-ban készültek Down szindróma által érintett alkotók „Kóka parafrázisok” munkái. Az ő alkotásaikat és az ihletet adó Kóka festményeket együtt állítjuk ki. Kóka munkáinak egy része múzeumok tulajdonában van, így az eredeti alkotások kicsinyített másolatai lesznek láthatók, míg a többi esetben az eredeti festmény, valamint az alapítvány tulajdonában lévő alkotások közül lesz válogatás.

 

A részvétel díjtalan!

Információ: Kósa Gergely+36 70 492 0985, kosagergely@kult13.hu

Esemény kategóriák
Kiállítások