Ugrás a tartalomhoz
ÚKG

Újlipótvárosi Klub-Galéria

Márai Sándor: „A művészek tiszteletre méltóak. Ők Isten gyermekei, akik a legnehezebb részt választották”.

Intézményünk 1994 óta befogadója a XIII. kerületben élő -és/vagy alkotó művészeknek, közösségeknek, s igyekszik kiszolgálni a művészetek iránt fogékony közönséget is. Működésünkkel nem csupán kiállítóteret biztosítunk művészeinknek, hanem igyekszünk az alkotói klubélet helyszíne lenni. Intézményünk több művészeti műfaj otthona, a kiállításokon túl, irodalmi estek, számos könyvbemutató, de komolyzenei előadások is megtalálhatóak programjaink között.
A galéria három, különböző adottságú teremmel rendelkezik. A földszinti nagyterem egy klasszikus tér, homogén falfelületekkel, sok természetes fénnyel, és igen korszerű kiállítási infrastruktúrával. Emellett beépített hang- és fénytechnika szolgálja a professzionális események, tárlatok rendezését. A földszinten található kamaratermünk egy ugyan méreteiben kisebb, de bensőségesebb teret biztosít azoknak a művészeknek, akik kisebb térmértékben gondolkodnak. A térem a széles, tiszta üveg kirakati portálunk mellett helyezkedik el. A pincetárlat a természetes fény hiányában is különleges, indusztriális térhatást nyújt, mely előnyére válik az itt megrendezésre kerülő kiállításoknak.

Az elmúlt években úgy tapasztaljuk, hogy az Újlipótvárosi Klub-Galéria kedvelt színtere a művészi bemutatkozásoknak, így továbbra is azon dolgozunk, hogy ismert és elismert galériaként tartsanak minket számon a fővárosban és országosan egyaránt.

A hamarosan teljes körű felújításra és modernizálásra kerülő Újlipótvárosi Klub-Galéria a XIII. kerületi művészek kiállítótermeként, négyhetenként változó kiállításokkal – 1994 decemberében kezdte meg a kerületi művészeti életet pártoló tevékenységét. Azóta is a XIII. kerületben élő és/vagy alkotó művészek kiemelt színtere.
Az eltelt évek alatt ismert, kedvelt kiállítóterme lett nemcsak a kerületnek, hanem a fővárosnak is. A horizont az évek alatt kitágult: hazai, külföldi művészek, művészeti csoportok egyaránt bemutatkozhattak. A tevékenység természetesen sokszor túlnyúlt a képzőművészet határain: irodalmi, zenei rendezvények bizonyítják, hogy sok művészeti műfaj otthonra talált az intézményben.

A Galéria megalapítását egy közel 200 művész részvételével szervezett művészeti rétegtalálkozó előzte meg: a kerületi alkotók megválasztották a XIII. kerület Művészeti Tanácsát, melynek tagjai Csavlek András, Káplár Ferenc, Kóka Ferenc, Pogány Gábor, Szathmáry József, Bégány Sándor, dr. Aradi Zsoltné és Ligai Csilla voltak. A tanács és természetesen rajtuk keresztül a több száz kerületben élő, vagy alkotó művész javaslata hívta életre az Önkormányzat azon döntését, hogy az egykori IKV iroda egy modern galériává változhasson át. A terveket a kerület akkori főépítésze, Nieder Iván készítette és számos jeles képzőművész segített aktívan az építési és kivitelezési munkák során is. A Galéria fenntartója mindig is a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat volt, a szervezeti formák az évek során többször változtak, jelenleg az Önkormányzat a Közszolgáltató Zrt. SKult13 Divízióján keresztül működteti a színteret és szervezi a programokat.

A Galéria mindenkori célkitűzése, hogy a helyszín infrastrukturális keretei között egy összművészeti, ugyanakkor alapvetően kerületi műhelyként jelenjen meg. A hely elsősorban olyan progresszív művészeti gyakorlatokat mutat be, amelyek a kortárs kultúra legaktuálisabb kérdéseire és főként a XIII. kerületi helyszín lassan teljesen átalakuló környezetének urbanisztikai és szociokulturális sajátosságaira reagálnak. Közepes- és kisléptékű szuverén terei ideális helyszínt biztosítanak a műhelymunkán alapuló, sokszor kísérleti közösségi projekteknek és egyéni kiállításoknak.

Mint közösségi művészeti intézmény minden olyan művészeti alkalomra nyitott (kiállítás, foglalkozás, szimpózium, egyéb típusú rendezvény), ami kapcsolódási pontot jelent elsősorban a kerületi lakosságának, de mindemellett a tágan értelmezett fővárosi közönségnek.

23 év távlatából kimondhatjuk, hogy a Galéria példaértékű intézmény, melynek működési kereteit az elmúlt évek recessziója nem hátráltatta, a galéria évről-évre megújul, így idén nyáron is. Az alkotók fogalmaiban szakmai presztízst jelent azóta is a Galériában kiállítani. Ugyanakkor hiába minden kiállítás és a fantasztikus alkotók hosszú sora, ha nincsen hozzá fogadóközönség. Az elmúlt években egyre intenzívebb a közvetlen környezettel való kapcsolata a galériának: kimondható, hogy nem elegendő színvonalas tárlatokat és azokhoz kapcsolódó eseményeket szervezni, hanem elsősorban a budapesti, szűkebb értelemben pedig az Újlipótvárosnak és a XIII. kerületnek szervezünk társasági – kulturális alkalmakat.

Az elkövetkező évekre célunk a hagyományok és a szellemi örökségség ápolása, kerületünk jelenkori művészetének bemutatása és a jövő generációjának kulturális nevelése. A galériák mindenütt a világon – a profiljuknak megfelelően – kapcsolódnak más művészeti ágakhoz; túllépve a vizuális művészeteket, utat és kapcsolatot keresnek és találnak a mozdulatművészet, a zene és az irodalom felé. Az elmúlt években mi is erre az útra léptünk, s a programok sikere, folytatásra ösztönöz minket.

A látogatóinknak kellemes időtöltést kívánunk itt a XIII. kerületben, különösen az Újlipótvárosi Klub-Galériában!

Galéria

Programok

Munkatársaink

Kulturális munkatárs:
Tigyi Aliz
tel.: +36 1 320 5380
mobil: +36 30 453 1951
E-mai: tigyializ@kult13.hu

Kulturális munkatárs:
Kósa Gergely
tel: +36 1 320 5380
mobil: +36 70 492 0985
E-mai: kosagergely@kult13.hu

A művelődési központ rövid története